Sunday, January 8, 2012

Michelangelo en Leonardo.




Twee tijdsgenoten maar Michelangelo was 23 jaar jonger, een generatieverschil.
Ze konden elkaar niet luchten. Generatieconflict ook dus.

Michelangelo zei van Leonardo "Alles was hij tekent werkt niet en trouwens, hij kan niet eens beeldhouwen." Hij beschouwde Leonardo als een kazakkendraaier omdat hij overliep naar het Frankrijk van François I°.






1506
Michelangelo is kwaad op zijn werkgever Julius II , oorlogszuchtige Paus en slechte betaler. Het marmer uit Carrara dat hij nodig heeft voor het praalgraf van Jules heeft hij uit eigen zak moeten betalen. Als hij zijn beklag doet wordt hij eruit gegooid.
Dank zij zijn David in Firenze heeft hij echter reeds een mooie reputatie opgebouwd; daardoor krijgt een prachtaanbod van de Sultan Bajazet uit Constantinopel om een brug te ontwerpen over de "Gouden Hoorn" aan de Bosphorus.
Leonardo had vroeger ook dit aanbod gekregen, had iets heel moois en luchtig getekend, maar onuitvoerbaar volgens de stamboeliaanse techneuten.
Buonarotti zal eens tonen dat hij beter is dan die da Vinci.
Hij heeft echter schrik van de represailles van Jules als hij diens werf in Rome verlaat. Toch, uit geldnood, neemt hij de uitdaging aan.

Op 13 mei 1506 ontscheept hij is Constantinopel. Hij staat verbluft van de hoogstaande beschaving die hij er aantreft. Hij begrijpt de ziel van het project: twee continenten verbinden. Zijn ontwerp bevalt de Sultan en de techneuten vinden het uitvoerbaar. Het voorschot dat hij kreeg van de Sultan is snel opgebruikt. Om wat cash te hebben ontwerpt hij voor een rijke vriend van hem (Aldobrandini) een prachtige met kostbare juwelen bewerkte dolk: hij heeft in de smederijen van de Sultan de extreem verfijnde metallurgie van het Midden-Oosten ontdekt. Gans Europa wist dat de "damascener klingen" ongeëvenaard waren.

Zijn contract voor het ontwerp van de brug is vervuld en hij vraagt zijn beloofde honorarium. De Sultan is nog slechter dan de Paus, weigert contanten aan die ongelovige hond en betaalt hem met… een provincie in Bosnië!
Michelangelo is woedend; hij wordt zelfs bedreigd en moet hals over kop vluchten. Ook de dolk moet hij achterlaten. Die is nu te zien in het Topkapi paleis.

De bouw van de brug wordt aangevat maar als de bruggenhoofden af zijn wordt de werf geteisterd door een zware aardbeving ( 14 september 1509.)
Die bruggenhoofden liggen er nog altijd.

Terug in Rome wordt het geschil tussen Jules II en Michelangelo, allebei heethoofden, bijgelegd. In de Sixtijnse Kapel zijn heel wat taferelen te zien geïnspireerd door zijn verblijf in Constantinopel.

De uitnodiging van de Sultan aan Michelangelo is beschreven door zijn biograaf Ascanio Condivi. De tekening van de brug die Leonardo maakte wordt bewaard in Museum voor Wetenschappen in Milaan.
De tekening van Michelangelo is onlangs ontdekt (zie bijlage) samen met wat persoonlijke voorwerpen die hij achterliet in zijn kamer.
De brieven die hij schreef naar zijn broer en naar Aldobrandini om geld te vragen liggen in de Apostolische Bibliotheek van het Vaticaan. Ook tekeningen die hij maakte van de Aya Sofia die hij opstuurde naar zijn Meester Sangallo om hem te helpen met de bouw van de koepel voor Sint Pieters in Rome zijn daar te vinden. Later moest hij van Bramante, de architect van de Basiliek, die koepel zelf bouwen.

No comments:

Post a Comment