Wednesday, December 28, 2011

Jeanne d'Arc




Dat ongeletterd herderinnetje uit Lotharingen dat "stemmen" hoorde, voldoende overredingskracht had om tot aan de Dauphin, de latere Charles VII, door te dringen, hem wakker te schudden, zijn troon te heroveren, nadien geharnast en te paard, oriflamme en tête, zoals een rode ridder, de Engelsen te verjagen... geluufde gij da?
Ze stierf op de brandstapel in Rouen in 1431. Ze werd zalig verklaard in... 1909 als het franse chauvinisme moest opgepept worden na de smadelijke nederlaag tegen de Pruisen van Bismarck en Frankrijk l'Alsace et la Lorraine verloren had.

Ze werd heilig verklaard in 1920 door Paus Benedictus XV, dus bijna vijfhonderd jaar na haar terechtstelling!
Dat zijn de feiten.

Ze zou geboren zijn in Domrémy (in die tijd bestonden er nog geen doopregisters voor niet- edelen). Als dat waar is zou ze niet eens Française zijn want Lotharingen was een Bourgondisch graafschap.
Wat is dan wèl geloofwaardig? En ik zuig dat niet uit mijn duim…

Ze was de dochter van een dame uit de hoge adel en een abt, ook een edelman maar niet de oudste van de familie dus "geplaceerd" in de almachtige kerkgemeenschap.
Ze kreeg een verfijnde opvoeding - denk maar aan de mondigheid waarmee ze op haar proces haar rechters van antwoord kon dienen.-
Het was wel een halve jongen en mocht meedoen aan de "training" van de ridders-in-spe.
Ze kende ook haar geschiedenis en de reden waarom Frankrijk keer voor keer verslagen werd door de Engelsen : door hun boogschutters.
De Engelsen zijn altijd zeer straf geweest in Steelmaking.
De pijlpunten uit Sheffield drongen makkelijk door de harnassen van de fransen (dat nogal dunnetjes was want 't mocht niet te zwaar zijn).
In Poitiers,( 1356 )en meer nog in Azincourt (1415) hebben wolken pijlen verwoestingen aangebracht in de franse gelederen.
Als een Engelse boogschutter gevangen genomen werd sneed met hem de middenvinger af. Als je ooit eens een boog gespannen hebt weet je wat dat betekent.
Het schijnt wel dat het obsceen gebaar van de betreffende vinger omhoog te steken uit die tijd komt. Als een Engelse boogschutter van het bezettingsleger
een taverne binnenkwam stak hij een middenvinger omhoog waarmee hij wou zeggen, want hij kende natuurlijk geen Frans, "mij hedde nie g'had hé"


Jeanne deed aan "change management". Ze kon allicht de legerleiding overtuigen om die staalkwaliteit via spionage na te maken, allicht in la Lorraine, want daar lag en ligt nog altijd siderurgie.
Ik hoor het haar al zeggen "Il nous faut des Arcs, messires".
Komt haar bijnaam Jeanne d'Arc daarvan? Zeker niet van de plaatsjes 'Arques' zoals sommige hagiografen het schrijven. Die bestaan wel maar ze liggen in de Pas-de-Calais en in de Aude.

Philips de Goede, "onze" hertog van Bourgondië kon ze gevangen nemen in Compiègne et leverde ze uit, tegen fors bedrag, aan zijn bondgenoten, de Engelsen.
Die gaven haar, wat elke spion in oorlogstijd krijgt: de doodstraf, na een fake proces over hekserij waar het volk misschien in geloofde maar de gekroonde hoofden niet.

Et Jeanne, la bonne Lorraine
Qu' Anglais brûlèrent à Rouen
Où est-tu Vierge souveraine
Mais où sont les neiges d'antan
(François Villon)

No comments:

Post a Comment