Monday, April 21, 2014

President Obama bezocht Flanders Field Memorial Cemetary in Waregem



1918

De geallieerden kregen door de komst van de Amerikanen een numeriek overwicht waardoor ze een groot offensief konden lanceren en de Duitsers uiteindelijk wisten te verslaan. 

En toen sloeg de griep toe…

In totaal raakte een kwart van het Amerikaanse leger besmet met het griepvirus. Volgens officiële cijfers zijn er in totaal meer dan 57.000 Amerikaanse soldaten aan ziekten – hoofdzakelijk griep – overleden

Er mocht niets gepubliceerd worden wat ook maar enigszins de moraal van de troepen zou kunnen verzwakken. Alleen in Spanje, dat neutraal was, besteedde de pers er veel aandacht aan, vandaar dat men het “Spaanse” griep noemde, voor de  Duitsers was het de “Flämische”.

Het virus  vertoonde zich voor het eerst in maart 1918 op de militaire basis Fort Funston in Kansas en verspreidde zich van daaruit naar andere legerbases in de VS.
 

Met het op gang komen van de Amerikaanse troepenzendingen naar Europa, begon het virus zijn dodelijke tocht.

Onderzoekers uit de V.S. nemen aan dat de oorzaak van de griep een gemuteerd virus  was dat via Chinese spoorwegarbeiders  in de VS belandde.  Het zou in Fort Riley, Kansas, waar men grootschalig kippen en varkens kweekte, door mutatie de besmetting van mens tot mens mogelijk maken.

In september 2005 zijn microbiologen van het US Armed Forces Institute for Pathology erin geslaagd om het virus (subtype H1N1) opnieuw te maken. Het onderzoek was gebaseerd op viraal RNA uit de long van een soldaat die in 1918 was gestorven.

President Woodrow Wilson kreeg de Spaanse griep tijdens de vredesonderhandelingen in Versailles (1919) maar hij herstelde. Er wordt gesteld dat door zijn afwezigheid bij de besprekingen de eisen aan het verslagen Duitsland strenger waren geworden en daardoor de kiem legde voor W.O. II.


No comments:

Post a Comment